Ένα αφράτο αλμυρό κέικ με σπανάκι, μους φέτας και λιαστές ντομάτες που τρώγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ!
Υλικά
- 6 αβγά
- 250γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 50γρ. ζάχαρη
- 100γρ. γιαούρτι
- 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κιλό φρέσκο σπανάκι
- ½ φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 1 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200γρ. φέτα
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 5-6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
Για τη μους φέτας και τη διακόσμηση
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη σε σουρωτήρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα κέικ με κενό στη μέση.Βήμα 2
Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το γιαούρτι και ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας μέχρι να πάρετε ένα αφράτο και ομοιογενές μίγμα.Βήμα 3
Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το ρίχνετε σαν βροχή στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μίγμα του σπανακιού, το πιπέρι και τέλος τη φέτα. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Βήμα 4
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και χτυπάτε μια-δυο φορές στον πάγκο να καθίσει καλά το μίγμα μέσα. Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175C για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα να κρυώσει.Βήμα 5
Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και όταν αποκτήσει υφή γιαουρτιού προσθέτετε τη φέτα χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζετε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε το κέικ με ροζέτες και κομματάκια λιαστής ντομάτας.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb