slow-cooked lamb gyros
clock icon
1'

Τορτίγια με γύρο χοιρινό και σος τυριού

Υλικά

  • Μερίδες 6
  • Για τον γύρο και τη μαρινάδα

  • 1 κιλό χοιρινό (λαιμό), σε πολύ μικρά κομματάκια
  • 125 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 4 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
  • 2 κουτ. γλυκού σκόρδο αποξηραμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι, τριμμένους στον πιπερομύλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
  • Για τη σος τυριού

  • 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 50 ml γάλα εβαπορέ
  • 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγο μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας Lurpak Soft ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές
  • τορτίγιες ζεσταμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 μέτριο αγγούρι, σε φέτες

Αυτή η τορτίγια με τον σπιτικό γύρο και τη σος με Arla φρέσκο τυρί κρέμα είναι τόσο νόστιμη που θα γίνει από τις αγαπημένες σας συνταγές για το σχολείο, αλλά και το γραφείο.

Γύρος: Χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για τον γύρο σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει το μίγμα παντού. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Απλώνουμε τον γύρο με τη μαρινάδα σε ένα αντικολλητικό ταψί στρωμένο με διπλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλατίζουμε καλά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ του φούρνου στους 200°C για 40΄ ή μέχρι να ψηθεί ο γύρος και να μαλακώσει.

Σος τυριού: Χτυπάμε την Arla Κρέμα Γάλακτος στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, τη γραβιέρα, το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε ανάλογα. Αφήνουμε στο ψυγείο.
Βγάζουμε τον γύρο από τον φούρνο και με δύο πιρούνια τραβάμε τα πιο μεγάλα κομμάτια να ανοίξουν σε ίνες. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Αλείφουμε τη σος τυριού στις ζεσταμένες τορτίγιες, από πάνω μοιράζουμε τον γύρο, κρεμμύδι, αγγουράκι, τυλίγουμε και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.

Διαδικασία

Βήμα 1

Γύρος: Χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για τον γύρο σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει το μίγμα παντού. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Απλώνουμε τον γύρο με τη μαρινάδα σε ένα αντικολλητικό ταψί στρωμένο με διπλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλατίζουμε καλά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ του φούρνου στους 200°C για 40΄ ή μέχρι να ψηθεί ο γύρος και να μαλακώσει.

Βήμα 2

Σος τυριού: Χτυπάμε την Arla Κρέμα Γάλακτος στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, τη γραβιέρα, το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε ανάλογα. Αφήνουμε στο ψυγείο.
Βγάζουμε τον γύρο από τον φούρνο και με δύο πιρούνια τραβάμε τα πιο μεγάλα κομμάτια να ανοίξουν σε ίνες. Δοκιμάζουμε για αλάτι. Αλείφουμε τη σος τυριού στις ζεσταμένες τορτίγιες, από πάνω μοιράζουμε τον γύρο, κρεμμύδι, αγγουράκι, τυλίγουμε και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.