Η τονοσαλάτα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για ελαφρά γεύματα το καλοκαίρι (και όχι μόνον), ειδικά όταν συνδυάζεται με κρύα ζυμαρικά. Εδώ επιλέγουμε τρίχρωμες πένες με ελαφρά βρασμένα πράσινα, τραγανά φασολάκια και πολύχρωμα ντοματίνια, για να δημιουργήσουμε μια καλοκαιρινή πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και υφών.
Υλικά
- 500 γρ. τρίχρωμες πένες
- 300 γρ. τόνο κονσέρβα
- 200 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
- 150 γρ. πράσινα φασολάκια τσαουλιά ή αμπελοφάσουλα
- 30 γρ. ελιές σε φέτες
- 20 γρ. κάπαρη
- 2 κουτ. σούπας μαïντανό, ψιλοκομμένο
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
Μερίδες: 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα φασολάκια: Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα φασολάκια σε κομμάτια 5-7 εκ. μήκους για να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στη σαλάτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με λίγο αλατισμένο νερό και τα βράζετε για 8-10′, να είναι ακόμη τραγανά. Στη συνέχεια τα ξεβγάζετε με κρύο νερό.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τις πένες: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 4 λίτρα νερό τουλάχιστον να βράσουν με το καπάκι κλειστό. Μόλις βράσουν ρίχνετε μέσα 1-2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει ρίχνετε τις πένες. Ανακατεύετε καλά και ξανανακατεύετε κυρίως τα τρία πρώτα λεπτά. Τις αφήνετε να βράσουν με ανοιχτό καπάκι για τα λεπτά που λέει η συσκευασία. Στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις ξεβγάζετε σε κρύο τρεχούμενο νερό. Όταν κρυώσουν τις βάζετε στη σαλατιέρα.
Βήμα 3
Φτιάχνετε τη σαλάτα: Στη σαλατιέρα που βάλατε τις πένες προσθέτετε τα φασολάκια, τον τόνο, τα πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή στα 4 αν είναι μεγάλα), τις ελιές και τη κάπαρη (αφού τις ξεβγάλετε) και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτετε τον χυμό απ’ το λεμόνι και στη συνέχεια το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.