Ένα διαφορετικό τυλιχτό σουβλάκι που κρύβει μέσα του ένα αγαπημένο μας πιάτο: τα σουτζουκάκια! Η επιλογή της κυπριακής πίτας κάνει τα πράγματα πιο λαχταριστά!
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, διπλοπερασμένο
- 250 γρ. κιμά αρνιού, διπλοπερασμένο
- 200 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένη καλά σε νερό, στυμμένη
- 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 μικρά αυγά
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- αλεύρι, για το πανάρισμα
- 4 κυπριακές πίτες
- 2 ντομάτες, σε φέτες
- 350 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa από βαζάκι
- χυμό και ξύσμα από 1/2 λάιμ
- 1 κουτ΄. γλυκού μέλι
Για τον κιμά
Για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Tips
- Στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα όπου θα τηγανίσουµε τα σουτζουκάκια, το λάδι δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 δάχτυλο σε ύψος.
- Αν θέλουµε να βεβαιωθούµε ότι το λάδι είναι αρκετά καυτό, µπορούµε να ρίξουµε ένα πολύ µικρό κοµµάτι κιµά µέσα. Αν πάρει χρώµα γρήγορα, τότε είναι έτοιµο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κιμάς: Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί και το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στύψει, και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5΄. Επειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε τεμάχια περίπου των 100 γρ. το καθένα. Μόλις τα πλάσουμε όλα, καλό είναι να τα βάλουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.
Βήμα 2
Σάλτσα γιαουρτιού: Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Τηγάνισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά (1 δάχτυλο σε ύψος) και πασπαλίζουμε με αλεύρι τα σουτζουκάκια. Τινάζουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2΄ από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 3΄.
Βήμα 4
Σε μια τοστιέρα ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες, τις ανοίγουμε σαν φάκελο και αλείφουμε εσωτερικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, βάζουμε ντομάτα, 2-3 σουτζουκάκια και σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M