soutzoukakia anoigma
clock icon
60'

Τηγανητά σουτζουκάκια σε κυπριακή πίτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τον κιμά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, διπλοπερασμένο
  • 250 γρ. κιμά αρνιού, διπλοπερασμένο
  • 200 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένη καλά σε νερό, στυμμένη
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μικρά αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι, για το πανάρισμα
  • Για το σερβίρισμα

  • 4 κυπριακές πίτες
  • 2 ντομάτες, σε φέτες
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 350 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa από βαζάκι
  • χυμό και ξύσμα από 1/2 λάιμ
  • 1 κουτ΄. γλυκού μέλι

Tips

  • Στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα όπου θα τηγανίσουµε τα σουτζουκάκια, το λάδι δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 δάχτυλο σε ύψος.
  • Αν θέλουµε να βεβαιωθούµε ότι το λάδι είναι αρκετά καυτό, µπορούµε να ρίξουµε ένα πολύ µικρό κοµµάτι κιµά µέσα. Αν πάρει χρώµα γρήγορα, τότε είναι έτοιµο.

Ένα διαφορετικό τυλιχτό σουβλάκι που κρύβει μέσα του ένα αγαπημένο μας πιάτο: τα σουτζουκάκια! Η επιλογή της κυπριακής πίτας κάνει τα πράγματα πιο λαχταριστά!

Κιμάς: Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί και το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στύψει, και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5΄. Επειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε τεμάχια περίπου των 100 γρ. το καθένα. Μόλις τα πλάσουμε όλα, καλό είναι να τα βάλουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Σάλτσα γιαουρτιού: Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Τηγάνισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά (1 δάχτυλο σε ύψος) και πασπαλίζουμε με αλεύρι τα σουτζουκάκια. Τινάζουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2΄ από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 3΄.

Σε μια τοστιέρα ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες, τις ανοίγουμε σαν φάκελο και αλείφουμε εσωτερικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, βάζουμε ντομάτα, 2-3 σουτζουκάκια και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κιμάς: Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί και το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στύψει, και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5΄. Επειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε τεμάχια περίπου των 100 γρ. το καθένα. Μόλις τα πλάσουμε όλα, καλό είναι να τα βάλουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Βήμα 2

Σάλτσα γιαουρτιού: Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Τηγάνισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά (1 δάχτυλο σε ύψος) και πασπαλίζουμε με αλεύρι τα σουτζουκάκια. Τινάζουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2΄ από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 3΄.

Βήμα 4

Σε μια τοστιέρα ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες, τις ανοίγουμε σαν φάκελο και αλείφουμε εσωτερικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, βάζουμε ντομάτα, 2-3 σουτζουκάκια και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M