Με ζύμη μπριζέ ως βάση, τα μικρά ταρτάκια αγκαλιάζουν αγαπημένα υλικά της γαλλικής κουζίνας: σολομό, βραστό αυγό, μαγιονέζα και αντσούγια.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Με ζύμη μπριζέ ως βάση, τα μικρά ταρτάκια αγκαλιάζουν αγαπημένα υλικά της γαλλικής κουζίνας: σολομό, βραστό αυγό, μαγιονέζα και αντσούγια.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Ζύμη: Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το αλεύρι και το αλάτι με το βούτυρο λιωμένο. Λίγο-λίγο ρίχνουμε το νερό, και ζυμώνουμε μέχρις ότου να σχηματισθεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την τυλίγουμε σε μία πετσέτα για να ξεκουραστεί 20΄. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά.
Ακουμπάμε μία βουτυρωμένη φόρμα για μικρή τάρτα πάνω στη ζύμη, αφήνουμε γύρω από τον πάτο της ένα περιθώριο 2 εκ., κόβουμε τη ζύμη και με αυτήν στρώνουμε τη φόρμα εσωτερικά. Τρυπάμε με ένα μικρό πιρούνι τη ζύμη μέσα στην φόρμα για να ψηθεί καλά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις τάρτες και τις ψήνουμε άδειες, για περίπου 20΄ κάθε λαμαρίνα, στον φούρνο σε θερμοκρασία 170ο C. Αφήνουμε τις μικρές βάσεις τάρτας να κρυώσουν. Μπορούμε να τις γεμίσουμε όποτε ετοιμάσουμε τη γέμιση, ίσως και άλλη μέρα, αν τις διατηρήσουμε αεροστεγώς κλεισμένες.
Γέμιση: Βράζουμε τα αυγά μέχρι να γίνουν σφικτά. Κόβουμε τον καπνιστό σολομό σε μικρά κομματάκια. Πλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Κόβουμε τα αυγά σε φέτες. Βάζουμε σε πιάτο λίγες αντσούγιες και αν είναι παχουλές τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος. Γεμίζουμε κάθε μικρή τάρτα με κομματάκια σολομού, σκεπάζουμε με μαγιονέζα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ακουμπάμε μία φέτα σφικτού αυγού, με αλάτι και πιπέρι, και πάνω-πάνω, στολίζουμε με μία αντσούγια τυλιγμένη σαν κουβάρι. Στην κορυφή, μπορούμε να συμπληρώσουμε τη διακόσμηση με δύο άνθη κάππαρης ή με λίγο ψιλοκομμένο κίτρινο του αυγού.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης