Φωτογενής γαρνιτούρα για ψητά κρέατα, με τα αρώματα και τη νοστιμιά της ντομάτας και τη γλύκα μιας καραμέλας με βαλσαμικό ξίδι.
Υλικά
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο πικάντικο σκληρό τυρί)
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 1 κρόκο αβγού
- ντοματίνια μικρά, κομμένα στη μέση
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άσπρη ή καστανή
- 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Tips
- Οι φόρμες από σιλικόνη είναι πιο εύκολες στο ξεφορμάρισμα.
- Πριν τοποθετήσετε τη ζύμη πάνω από τις ντομάτες, μπορείτε να αλείψετε ελαφρά την επιφάνεια με ελαιοπολτό ή κατίκι Δομοκού, ώστε το άλειμμα να είναι ανάμεσα στη ζύμη και τα ντοματίνια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε μπολ το αλεύρι με το βούτυρο και τα τρίβετε με τα δάχτυλα να γίνουν ένα μίγμα σαν άμμος. Προσθέτετε τη ρίγανη, το αλάτι και την παρμεζάνα και τέλος βάζετε τον κρόκο και λίγο νερό.Βήμα 2
Ζυμώνετε ελαφρά με τα χέρια μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και το πλάθετε σε μπάλα. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε σε δροσερό μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Bάζετε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι ή μικρό τηγάνι και τη λιώνετε με το ξίδι, χωρίς να ανακατεύετε καθόλου, σε δυνατή φωτιά στην αρχή και σε μέτρια φωτιά κατόπιν, μέχρι να γίνει καραμέλα (σε 3-4 λεπτά). Τη μοιράζετε σε τέσσερα φορμάκια για τάρτες με διάμετρο 8εκ.Βήμα 4
Γεμίζετε τις φόρμες με τα κομμένα ντοματίνια πάνω από την καραμέλα όσο είναι χλιαρή, με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω. Ψήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά. Όσο δηλαδή να αρχίσουν να ψήνονται ελαφρά τα ντοματίνια.Βήμα 5
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, το κόβετε σε τέσσερις δίσκους λίγο πιο μεγάλους από τη διάμετρο που έχουν οι φορμίτσες και σκεπάζετε τις ντομάτες. Διπλώνετε τα περισσεύματα του φύλλου προς τα μέσα και τρυπάτε τη ζύμη πυκνά πυκνά με πιρούνι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.Βήμα 6
Σερβίρετε τα ταρτάκια για γαρνίρισμα ή ορεκτικό, πασπαλισμένα με φυλλαράκια από θυμάρι ή βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο. Η καραμέλα με τα ζουμιά από τα ντοματίνια θα ποτίσουν τη ζύμη και θα της δώσουν ανεπανάληπτη γεύση!Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη