tarta-tyriou-anoigma
clock icon
2:0'

Τάρτα τυριού

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 25 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 150 ml νερό
  • Για τη γέμιση

  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 400 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα

Πρόκειται για μια κις με τυριά, που τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα. Η θριφτή ζύμη της έχει γάλα και αυγά, προσθέτοντας βάθος στη γεύση της.

Συνταγή: Αντωνία Λιβανού

Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε λιώσει, και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο πρώτα το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό, μέχρις ότου να σχηματισθεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.

Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την τυλίγουμε σε μία πετσέτα για να ξεκουραστεί, για 20΄, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας.

Όταν η κρέμα γίνει αρκετά πυκνή ρίχνουμε τους κρόκους των 3 αυγών, το αλάτι και το πιπέρι, το τριμμένο τυρί, και στο τέλος τα 3 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώνει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος, 3-4 χιλ. Τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα στρογγυλή και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλά. Απλώνουμε από πάνω μικρά κομμάτια βούτυρο και την ψήνουμε για περίπου 15' ή μέχρι να χρυσίσει.

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και τη γεμίζουμε με τη γέμιση, προσέχοντας να μην ξεπεράσει τα ¾ του βάθους της φόρμας, γιατί θα φουσκώσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια με λεπτές φέτες τυριού.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στην αρχή, για να φουσκώσει η γέμιση, και κατόπιν στους 170ο C, για άλλα 30' με 50' της ώρας.

Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε λιώσει, και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο πρώτα το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό, μέχρις ότου να σχηματισθεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2

Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την τυλίγουμε σε μία πετσέτα για να ξεκουραστεί, για 20΄, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας.

Βήμα 4

Όταν η κρέμα γίνει αρκετά πυκνή ρίχνουμε τους κρόκους των 3 αυγών, το αλάτι και το πιπέρι, το τριμμένο τυρί, και στο τέλος τα 3 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώνει.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος, 3-4 χιλ. Τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα στρογγυλή και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλά. Απλώνουμε από πάνω μικρά κομμάτια βούτυρο και την ψήνουμε για περίπου 15' ή μέχρι να χρυσίσει.

Βήμα 6

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και τη γεμίζουμε με τη γέμιση, προσέχοντας να μην ξεπεράσει τα ¾ του βάθους της φόρμας, γιατί θα φουσκώσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια με λεπτές φέτες τυριού.

Βήμα 7

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στην αρχή, για να φουσκώσει η γέμιση, και κατόπιν στους 170ο C, για άλλα 30' με 50' της ώρας.

Βήμα 8

Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης