Πρόκειται για μια κις με τυριά, που τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα. Η θριφτή ζύμη της έχει γάλα και αυγά, προσθέτοντας βάθος στη γεύση της.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Πρόκειται για μια κις με τυριά, που τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα. Η θριφτή ζύμη της έχει γάλα και αυγά, προσθέτοντας βάθος στη γεύση της.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε λιώσει, και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο πρώτα το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό, μέχρις ότου να σχηματισθεί η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την τυλίγουμε σε μία πετσέτα για να ξεκουραστεί, για 20΄, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας.
Όταν η κρέμα γίνει αρκετά πυκνή ρίχνουμε τους κρόκους των 3 αυγών, το αλάτι και το πιπέρι, το τριμμένο τυρί, και στο τέλος τα 3 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώνει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος, 3-4 χιλ. Τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα στρογγυλή και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλά. Απλώνουμε από πάνω μικρά κομμάτια βούτυρο και την ψήνουμε για περίπου 15' ή μέχρι να χρυσίσει.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και τη γεμίζουμε με τη γέμιση, προσέχοντας να μην ξεπεράσει τα ¾ του βάθους της φόρμας, γιατί θα φουσκώσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια με λεπτές φέτες τυριού.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στην αρχή, για να φουσκώσει η γέμιση, και κατόπιν στους 170ο C, για άλλα 30' με 50' της ώρας.
Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης