Καλοκαιρινή, γλυκιά τάρτα με νεκταρίνια για τις απογευματινές (ή βραδινές) λιγούρες, για επιδόρπιο πλάι σε παγωτό βανίλια ή ακόμη και για πρωινό.
Υλικά
- 1 μεγάλο φύλλο σφολιάτας
- 4 νεκταρίνια για τη μαρμελάδα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη για τη μαρμελάδα
- 4 νεκταρίνια για την κομπόστα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 νεροπότηρο γλυκό κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 καψουλάκι βανίλια
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξασπρισμένα
Διαδικασία
Βήμα 1
Πολτοποιείτε τα τέσσερα νεκταρίνια για τη μαρμελάδα στο μπλέντερ. Τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τα σιγομαγειρεύετε σε μια κατσαρόλα μέχρι να γίνει μια αρκετά σφιχτή μαρμελάδα. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 2
Καθαρίζετε τα υπόλοιπα τέσσερα νεκταρίνια και τα κόβετε σε σκελίδες. Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και βάζετε μέσα τις σκελίδες από τα φρούτα και τις σοτάρετε και από τις δυο μεριές, ρίχνετε μέσα το γλυκό κρασί, την κανέλα και την βανίλια. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μείνει ένα σφιχτό σιροπάκι.Βήμα 3
Ετοιμάζετε την τάρτα: Σε μια αντικολλητική φόρμα διαμέτρου 32εκ. περίπου απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Ό,τι περισσεύει έξω από τα τοιχώματα το κόβετε. Ρίχνετε μέσα τη μαρμελάδα και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω στήνετε περιμετρικά τις σκελίδες από τα κρασάτα νεκταρίνια. Στα κενά ρίχνετε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα.Βήμα 4
Σκεπάζετε την τάρτα με ένα λαδόχαρτο και την ψήνετε στους 180oC για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να ψηθεί καλά η σφολιάτα και να κάνει κρούστα από πάνω. Τη σερβίρετε με παγωτό βανίλια.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb