Οι τάρτες φρούτων είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκίσματα. Προς το τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου, δεν παραλείπουμε να φτιάξουμε και μία τάρτα με σταφύλια.
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αβγά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- νερό όσο πάρει
- 300γρ. καρυδόψιχα
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
- 40 ρόγες από λευκό σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρούμι λευκό
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάτε για 30 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να πάρετε ένα μίγμα σβολιασμένο. Ενσωματώνετε μέσα τα αβγά χτυπώντας μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά.
Βήμα 2
Μαζεύετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνετε μια μπάλα και την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη ζύμη της τάρτας σε χοντρό φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου και την τοποθετηθείτε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20 λεπτά για να μην αρπάξει. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο. Την αφήνετε να κρυώσει και την ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Βήμα 4
Για τη γέμιση: Χτυπάτε την καρυδόψιχα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε μέσα την τριμμένη καρυδόψιχα και μαγειρεύετε μέχρι να πάρετε μια πηχτή πάστα. Με ένα κουτάλι την απλώνετε στην ψημένη βάση της τάρτας.
Βήμα 5
Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τις ρόγες του σταφυλιού μέχρι να φουσκώσουν και να ζαρώσουν. Σβήνετε με το λευκό ρούμι ανακατεύοντας συνέχεια και μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνετε το σταφύλι να κρυώσει.
Βήμα 6
Απλώνετε τα σταφύλια στην τάρτα πάνω από την πάστα καρυδιού. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε αμέσως.