tarta fraoula
clock icon
1:30'

Τάρτα με φράουλες

Υλικά

    Για τη βάση

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150γρ. βούτυρο σκληρό, σε κύβους
  • 1 αβγό
  • 1-2 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα (κατά προτίμηση σπιτική)
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 30γρ. νερό
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 1 φάκελο σκόνη ζελατίνης
  • 350ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
  • 250γρ. φράουλες

Η απόλυτη καλοκαιρινή τάρτα γίνεται με φράουλες και συνδυάζεται εξαιρετικά με ένα ποτήρι λεμονάδα.

Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε εκεί το βούτυρο και τη ζάχαρη και αρχίζετε να ανακατεύετε με τα δάχτυλα παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από γύρω.
Προσθέτετε το αβγό και συνεχίζετε το ζύμωμα προσθέτοντας και καμιά κουταλιά παγωμένο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ενωθεί η ζύμη, χωρίς όμως να την παραζυμώσετε. Την τυλίγετε σε σελοφάν και την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: φτιάχνετε ένα πυκνό σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, ενώ παράλληλα χτυπάτε το αβγό στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Προσθέτετε καυτό το σιρόπι με το μίξερ σε λειτουργία και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει το μίγμα.
Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπρίκι μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και περιμένετε να φουσκώσει. Ύστερα τη διαλύετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλι. Παράλληλα χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα των αβγών, τη μαρμελάδα και τη ζελατίνα, ανακατεύοντας με σύρμα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο μεταξύ δύο κομματιών λαδόκολλας. Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζετε τη ζύμη σε ταρτιέρα. Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά με τη ζύμη, κόβετε ό,τι εξέχει από τα χείλη της ταρτιέρας και σκεπάζετε τη ζύμη με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας που μετά γεμίζετε με φασόλια.
Ψήνετε την τάρτα για 20 λεπτά. Ύστερα τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Την ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσει, στρώνετε τη βάση της με τη μαρμελάδα, ύστερα τη γεμίζετε με την κρέμα και τέλος τη διακοσμείτε με φράουλες κομμένες στη μέση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε εκεί το βούτυρο και τη ζάχαρη και αρχίζετε να ανακατεύετε με τα δάχτυλα παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από γύρω.

Βήμα 2

Προσθέτετε το αβγό και συνεχίζετε το ζύμωμα προσθέτοντας και καμιά κουταλιά παγωμένο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ενωθεί η ζύμη, χωρίς όμως να την παραζυμώσετε. Την τυλίγετε σε σελοφάν και την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: φτιάχνετε ένα πυκνό σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, ενώ παράλληλα χτυπάτε το αβγό στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Προσθέτετε καυτό το σιρόπι με το μίξερ σε λειτουργία και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει το μίγμα.

Βήμα 4

Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπρίκι μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και περιμένετε να φουσκώσει. Ύστερα τη διαλύετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλι. Παράλληλα χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα των αβγών, τη μαρμελάδα και τη ζελατίνα, ανακατεύοντας με σύρμα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο μεταξύ δύο κομματιών λαδόκολλας. Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζετε τη ζύμη σε ταρτιέρα. Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά με τη ζύμη, κόβετε ό,τι εξέχει από τα χείλη της ταρτιέρας και σκεπάζετε τη ζύμη με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας που μετά γεμίζετε με φασόλια.

Βήμα 6

Ψήνετε την τάρτα για 20 λεπτά. Ύστερα τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Βήμα 7

Την ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσει, στρώνετε τη βάση της με τη μαρμελάδα, ύστερα τη γεμίζετε με την κρέμα και τέλος τη διακοσμείτε με φράουλες κομμένες στη μέση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη