Ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να βάλεις στην κουζίνα σου το θρεπτικό αυτό λαχανικό.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 400γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, βρασμένο
- 3 αβγά
- 1 κρόκο αβγού, ελαφρά χτυπημένο
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι φέτα, σε μικρούς κύβους
- 2-3 φέτες ζαμπόν, σε τετραγωνάκια (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Απλώνετε τη σφολιάτα σε μια ταρτιέρα, την τρυπάτε σε πολλά σε σημεία με ένα πιρούνι, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, βάζετε από πάνω φασόλια και την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, ξεσκεπάζετε και αφήνετε να μισοκρυώσει.Βήμα 2
Την αλείφετε με τον κρόκο του αβγού και τη γεμίζετε με τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Μοιράζετε από πάνω τα τυριά και το ζαμπόν (αν βάλετε). Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τα μπρόκολα με το μίγμα.Βήμα 3
Πασπαλίζετε, αν θέλετε, την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί επιπλέον. Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και τη σερβίρετε χλιαρή μαζί με μια πράσινη σαλάτα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή