Μια πληθωρική τάρτα για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι. Η συνταγή απογειώνεται χάρη στα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- ½ κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
- ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 αυγό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- λίγο αλάτι
- 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 300γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
- 300γρ. τυρί γκούντα χοντροτριμμένο
- ½ κιλό πράσα καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- 30γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά διαδοχικά αρχίζοντας από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ . Ζυμώνουμε καλά με το χέρι και φτιάχνουμε μια μπάλα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μπέικον. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το πράσο και αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν καλά χωρίς όμως να ροδίσουν. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο. Ρίχνουμε τα τυριά και την κρέμα ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 3
Ετοιμάζουμε την τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με τη βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με τη ζύμη ένα χοντρό, στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1εκ. Το απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα αφού πρώτα τη βουτυρώσουμε, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματά της. Προσθέτουμε μέσα τη γέμιση.
Βήμα 4
Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά σκεπασμένη με λαδόκολλα. Έπειτα αφαιρουμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η τάρτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb