tarta_kerasia_parliaros
clock icon
1:20'

Τάρτα με αμύγδαλα και κεράσια

Υλικά

    Μερίδες: 10-12

    Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 60 γρ. αμύγδαλο σκόνη
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 150 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο, τεμαχισμένο
  • Για τη γέμιση

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. λευκό αμύγδαλο σκόνη
  • 3 αυγά
  • 15 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή προαιρετικά kirsch
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 250 γρ. κεράσια, απύρηνα στην εποχή τους ή κονσέρβα, καθαρό βάρος
  • Για το άλειμμα

  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα

Μια υπέροχη τάρτα με κεράσια και αμύγδαλα που μπορούμε να ετοιμάσουμε σχετικά εύκολα για να την απολαύσουμε παρέα με φίλους, πίνοντας μυρωδάτο καφέ στο μπαλκόνι.

Για τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και στο τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το ρούμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και διαμέτρου 30 εκ. και την τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε την κρέμα στο κέντρο της ζύμης σε διάμετρο περίπου 20 εκ. και τοποθετούμε από πάνω τα κεράσια. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη δημιουργώντας ένα στεφάνι. Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό που έχουμε ελαφρώς χτυπήσει με το γάλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει και η ζύμη γίνει τραγανή. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά εκτός φούρνου προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Food styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio Lm

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και στο τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το ρούμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 3

Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και διαμέτρου 30 εκ. και την τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε την κρέμα στο κέντρο της ζύμης σε διάμετρο περίπου 20 εκ. και τοποθετούμε από πάνω τα κεράσια. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη δημιουργώντας ένα στεφάνι. Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό που έχουμε ελαφρώς χτυπήσει με το γάλα.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει και η ζύμη γίνει τραγανή. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά εκτός φούρνου προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Food styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio Lm