Ένα τάκο που πραγματικά σαλπάρει από τον Ειρηνικό ωκεανό, διασχίζει τα βουνά της Κρήτης και αγκυροβολεί στο Λιβυκό πέλαγος!
Υλικά
- 4 τορτίγιας 12 εκατοστών
- 4 - 5 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, κομμένες στα 3
- 50 γρ. κρητικό απάκι
- 120 ml μαγιονέζα
- 1 κ. σ. πάπρικα
- 2 λάιμ κομμένα στην μέση
- 2 κ. σ. κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κ. σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. πιπεριά τσίλι ή χαλαπένιο κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
- ξύσμα από 1 μεσαίο, ακέρωτο λεμόνι
- σιμιγδάλι ψιλό για πανάρισμα
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 2 μεσαία αυγά, χτυπημένα
- κρίταμος τουρσί
- αλάτι
- ροζ πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αναμειγνύουμε την μαγιονέζα με την πάπρικα και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.Βήμα 2
Βουτάμε τις γαρίδες στα χτυπημένα αυγά, τις πανάρουμε με σιμιγδάλι και τις τηγανίζουμε στους 180οC για 1,5 λεπτό. Βγάζουμε τις γαρίδες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Βήμα 3
Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το ψήνουμε σε τηγάνι, χωρίς λάδι, για 2 λεπτά και από τις 2 πλευρές.Βήμα 4
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και την πιπεριά. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τις τορτίγιας και ξεκινάμε το στήσιμο του τάκο, βάζοντας πρώτα τις γαρίδες, το απάκι, το μείγμα κόλιανδρου - κρεμμυδιού - πιπεριάς και τέλος, την σάλτσα μαγιονέζα. Τέλος γαρνίρουμε με τον κρίταμο και πασπαλίζουμε με ροζ πιπέρι.Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος