Μια συνταγή της ομάδας του Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά που συνδυάζει το αγαπημένο τους τοπικό φρούτο με την ψητή πανσέτα.
Υλικά
- Μερίδες: 1
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας θρούμπι ή θυμάρι
- 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 1/2 λίτρο μηλόξιδο
- 1/2 λίτρο νερό
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό τσίλι
- 1 τορτίγια σταριού η καλαμποκιού 12-14 εκατοστά
- 1/2 κρητική ημιώριμη μπανάνα κομμένη σε φέτες
- τούφες γλιστρίδας
- 30 γρ. κρεμμύδι τουρσί
- 60 γρ. ψημένη πανσέτα
- 1/2 κούπα λάιμ
- 1 κουτ. γλυκού καβουρδισμένο σησάμι
- 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο κόλιανδρο
Για την πανσέτα
Για το κρεμμύδι τουρσί
Για ένα τάκο
Διαδικασία
Βήμα 1
Πανσέτα: Φτιάχνουμε ένα μίγμα με το μέλι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό από το πορτοκάλι και το θρούμπι ή το θυμάρι. Καλύπτουμε με αυτό την πανσέτα βάρους περίπου 2 κιλών χωρίς δέρμα και διατηρούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, την ψήνουμε σκεπασμένη σε αλουμινόχαρτο στον φούρνο στους 180 για 1 ώρα κ ένα τέταρτο και στη συνέχεια για 20-25 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο στους 220 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Βήμα 2
Κρεμμύδι τουρσί: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν). Σε μεταλλικό σκεύος φέρνουμε σε βρασμό το μηλόξιδο με το νερό, την ξερή ρίγανη και το καυτερό τσίλι. Αποσύρουμε και τοποθετούμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
Βήμα 3
Τάκος: Στήνουμε πρώτα την τορτίγια αφού την ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Στη συνέχεια, βάζουμε στο κέντρο την πανσέτα σε φέτες, δίπλα τις φέτες μπανάνας, το κρεμμύδι, τη γλυστρίδα, τον φρέσκο κόλιανδρο, πασπαλίζουμε με σησάμι και γαρνίρουμε με λάιμ.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος