soutzoukakia_nikitas2
clock icon
45'

Τα σουτζουκάκια της ιστορικής ταβέρνας «Νικήτας»

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • ½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 100 γρ. αλεύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)

Τα σουτζουκάκια είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τα συνδυάζουμε κυρίως με πατάτες τηγανητές, αλλά δεν λέμε όχι και στον πουρέ ή το ρύζι. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την ταβέρνα «Νικήτας» στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, το μισό κύμινο, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον τρίφτη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε.

Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα πουδράρουμε με αλεύρι. Βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε
μέτρια φωτιά και μόλις κάψει θωρακίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, όχι όλα μαζί, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε τα σουτζουκάκια και σοτάρουμε εκεί τα υπόλοιπα σκόρδα με το άλλο μισό κύμινο και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10'-15'.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10'. Μόλις είναι έτοιμα και δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, το μισό κύμινο, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον τρίφτη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε.

Βήμα 2

Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα πουδράρουμε με αλεύρι. Βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε
μέτρια φωτιά και μόλις κάψει θωρακίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, όχι όλα μαζί, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε τα σουτζουκάκια και σοτάρουμε εκεί τα υπόλοιπα σκόρδα με το άλλο μισό κύμινο και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 4

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10'-15'.

Βήμα 5

Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10'. Μόλις είναι έτοιμα και δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης