Syriano-xtapodi-marinarismeno-1
clock icon
55'

Συριανό χταπόδι με αρωματικά, κάππαρη και λιαστή ντομάτα

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
  • 5 λιαστές ντομάτες έτοιμες σε λάδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
  • 1 καυτερή πιπεριά αποξηραμένη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (περίπου)
  • 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο πιπέρι

Tips

  • Αντί για θυμάρι μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο μάραθο ή μαραθοπολτό που θα βρείτε στην αγορά, σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Ένας εξαιρετικός μεζές ή πρώτο πιάτο. Η συνταγή προσαρμόστηκε από μια συνταγή του βιβλίου «Γεύσεις Συριανού Σπιτιού», εκδόσεις Πρέκας, Σύρος 2001.

Τεμαχίζετε το χταπόδι έτσι ώστε τα πλοκάμια να είναι δύο δύο και το βάζετε σε κατσαρόλα να βράσει για 40 λεπτά περίπου με το ζουμί που θα βγάλει. Αν το ζουμί σωθεί πριν βράσει το χταπόδι, προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια.
Ετοιμάζετε τη μαρινάδα: Κόβετε τις λιαστές ντομάτες στα τρία και τις βάζετε σε βαθύ, γυάλινο δοχείο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε την ποσότητα του ξιδιού ανάλογα με το γούστο σας.
Προσθέτετε το χταπόδι και όσο λάδι χρειάζεται για να καλυφθεί καλά το χταπόδι. Ανακατεύετε καλά και βάζετε το δοχείο στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα για να ενωθούν οι γεύσεις. Διατηρείται έτσι για αρκετές μέρες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Τεμαχίζετε το χταπόδι έτσι ώστε τα πλοκάμια να είναι δύο δύο και το βάζετε σε κατσαρόλα να βράσει για 40 λεπτά περίπου με το ζουμί που θα βγάλει. Αν το ζουμί σωθεί πριν βράσει το χταπόδι, προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα: Κόβετε τις λιαστές ντομάτες στα τρία και τις βάζετε σε βαθύ, γυάλινο δοχείο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε την ποσότητα του ξιδιού ανάλογα με το γούστο σας.

Βήμα 3

Προσθέτετε το χταπόδι και όσο λάδι χρειάζεται για να καλυφθεί καλά το χταπόδι. Ανακατεύετε καλά και βάζετε το δοχείο στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα για να ενωθούν οι γεύσεις. Διατηρείται έτσι για αρκετές μέρες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb