Το συμπεθεριό στην Κρήτη χαρακτηρίζει ένα φαγητό του οποίου τα υλικά δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους μέχρι να «συμπεθεριάσουν» στο τσουκάλι. Η κάθε περιοχή της Κρήτης έχει και το δικό της συμπεθεριό που συνήθως περιλαμβάνει κάποιο «πάντρεμα» διαφόρων λαχανικών μεταξύ τους ή με χοχλιούς ή ακόμα με χόντρο ή ξινόχοντρο.
Υλικά
- 1 κιλό χοχλιούς
- 400γρ. χόντρο ή ξινόχοντρο
- 500γρ. κολοκυθάκια μέτρια, σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 400 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες, τριμμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Πώς καθαρίζονται οι χοχλιοί: Οι χοχλιοί που αγοράζονται μέσα σε σακούλα με αραιή ύφανση είναι έτοιμοι για μαγείρεμα. Αν έχετε χοχλιούς κατευθείαν από συγκομιδή, τότε θα πρέπει να τους «ταΐσετε» για 1 μέρα με αλεύρι για να καθαρίσουν τα έντερά τους. Τους βάζετε σε τρυπητό δοχείο ή καλάθι με ένα ταψί αλεύρι στον πάτο και το σκεπάζετε καλά γιατί θα βγουν από το καλάθι όταν ζωντανέψουν και θα τους κυνηγάτε σε τοίχους και ταβάνια. Τους έτοιμους χοχλιούς του εμπορίου τούς βάζετε σε μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό και μετά αφαιρείτε με μυτερό μαχαίρι τη μεμβράνη (επίφραγμα) που σχηματίζεται στα στόμιά τους. Μετά τους αφήνετε για 30-45 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίζουν να ζωντανεύουν και να βγαίνουν από το κέλυφός τους. Πετάτε όσους δεν βγαίνουν γιατί έχουν ψοφήσει. Βράζετε αρκετό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και ρίχνετε μέσα τους χοχλιούς. Τους βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να βγάλουν τον αφρό τους και τους στραγγίζετε. Τους ξεβγάζετε με άφθονο κρύο νερό και είναι έτοιμοι για μαγείρεμα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκυθάκια με μελιτζάνες.