Poppy,Seed,Strudel,For,Christmas,(poland).,Homemade,Cake,With,Natural
clock icon
1:30'

Στρούντελ με πραλίνα, σταφίδες και πορτοκάλι

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 110 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
  • 25 γρ. (1 κυβάκι) φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 80 γρ. αγελαδινό γάλα πλήρες
  • Για το άλειμμα: 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 100 γρ αγελαδινό γάλα πλήρες
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. παπαρουνόσπορος και 10γρ για πασπάλισμα
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • ½ ξύσμα ακέρωτο λεμόνι
  • 40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 βανιλίνη
  • 150 γρ. γλασαρισμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 150 γρ. γλασαρισμένη φλούδα λεμονιού
  • 150 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 10 γρ. κανέλα
  • 1 αυγό μεσαίο
  • 10 ml ρούμι
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • Για το γλάσο

  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. ρούμι
  • 5 ml ζεστό νερό
  • 20 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό στρούντελ. Η φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι φροντίζει να είναι αφράτο και εσείς μπορείτε να το στολίσετε με σταφίδες, πορτοκάλι και βρώσιμη χρυσόσκονη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών, τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι και το γάλα. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού με το βούτυρο. Πλάθουμε γρήγορα σε μια λεία ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει σε δροσερό μέρος.

Λιώνουμε το βούτυρο για το άλειμμα και ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Βράζουμε το γάλα και το βούτυρο για τη γέμιση. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο, τη ζάχαρη, το κακάο και το ξύσμα λεμονιού.

Μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού, αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την καραμελωμένη φλούδα, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και την κανέλα. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το αυγό και λίγο ρούμι, ανάλογα με τη γεύση. Αν η γέμιση είναι ακόμα λίγο μαλακή προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Στρώνουμε μια λαμαρίνα για μπισκότα με λαδόκολλα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 0,5 εκ. Αλείφουμε με τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια απλώνουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 10 λεπτά και στη συνέχεια, ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για να φτιάξουμε το γλάσο κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε το ρούμι και λίγο ζεστό νερό, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το ζεστό ακόμα στρούντελ και πασπαλίζουμε από πάνω ψιλοκομμένα φουντούκια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών, τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι και το γάλα. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού με το βούτυρο. Πλάθουμε γρήγορα σε μια λεία ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει σε δροσερό μέρος.

Βήμα 3

Λιώνουμε το βούτυρο για το άλειμμα και ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Βράζουμε το γάλα και το βούτυρο για τη γέμιση. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο, τη ζάχαρη, το κακάο και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 4

Μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού, αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την καραμελωμένη φλούδα, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και την κανέλα. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το αυγό και λίγο ρούμι, ανάλογα με τη γεύση. Αν η γέμιση είναι ακόμα λίγο μαλακή προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 5

Στρώνουμε μια λαμαρίνα για μπισκότα με λαδόκολλα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 0,5 εκ. Αλείφουμε με τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια απλώνουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 10 λεπτά και στη συνέχεια, ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 6

Για να φτιάξουμε το γλάσο κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε το ρούμι και λίγο ζεστό νερό, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το ζεστό ακόμα στρούντελ και πασπαλίζουμε από πάνω ψιλοκομμένα φουντούκια.