stroudel me damaskina
clock icon
1:5'

Στρούντελ με δαμάσκηνα

Υλικά

  • 24 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 νεροπότηρο κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 350γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • λίγη κανέλα για τη διακόσμηση
  • παγωτό σοκολάτα για το σερβίρισμα

Μπορεί το στρούντελ να είναι παραδοσιακά γεμιστό με μήλα, ωστόσο και αυτή η συνταγή με μαριναρισμένα δαμάσκηνα θα σας αρέσει πολύ. Συνοδεύετε ιδανικά με παγωτό σοκολάτα.

Βάζετε τα δαμάσκηνα σε κατσαρολάκι με την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κρασί. Τα αφήνετε να μαριναριστούν αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα βάζετε την κατσαρόλα όπως είναι στο μάτι, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσουν τα δαμάσκηνα καλά και να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να στεγνώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μισά δαμάσκηνα στο μπλέντερ και χτυπάτε να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Μεταφέρετε σε μπολ και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας σε μια λεία επιφάνεια και απλώνετε κατά μήκος επάνω της τη γέμιση, αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω. Τυλίγετε τη σφολιάτα σε ρολό, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Τρυπάτε την επιφάνεια στο πάνω μέρος με ένα πιρούνι, σε 6-7 σημεία, και μεταφέρετε το ρολό σε ταψάκι.
Ψήνετε το στρούντελ στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά και μέχρι η σφολιάτα να γίνει ροδοκόκκινη. Την αφήνετε να κρυώσει καλά, την πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη (με ένα μικρό σουρωτηράκι), πασπαλίζετε με λίγη κανέλα από πάνω και μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβετε σε χοντρές φέτες.
Σερβίρετε στο τραπέζι, συνοδεύοντας με παγωτό σοκολάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα δαμάσκηνα σε κατσαρολάκι με την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κρασί. Τα αφήνετε να μαριναριστούν αποβραδίς.

Βήμα 2

Την επόμενη μέρα βάζετε την κατσαρόλα όπως είναι στο μάτι, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσουν τα δαμάσκηνα καλά και να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να στεγνώσουν.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μισά δαμάσκηνα στο μπλέντερ και χτυπάτε να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Μεταφέρετε σε μπολ και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας σε μια λεία επιφάνεια και απλώνετε κατά μήκος επάνω της τη γέμιση, αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω. Τυλίγετε τη σφολιάτα σε ρολό, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Τρυπάτε την επιφάνεια στο πάνω μέρος με ένα πιρούνι, σε 6-7 σημεία, και μεταφέρετε το ρολό σε ταψάκι.

Βήμα 5

Ψήνετε το στρούντελ στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά και μέχρι η σφολιάτα να γίνει ροδοκόκκινη. Την αφήνετε να κρυώσει καλά, την πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη (με ένα μικρό σουρωτηράκι), πασπαλίζετε με λίγη κανέλα από πάνω και μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβετε σε χοντρές φέτες.

Βήμα 6

Σερβίρετε στο τραπέζι, συνοδεύοντας με παγωτό σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey