tyropita-me-manouri
clock icon
1:10'

Στριφτή τυρόπιτα με μανούρι και μέλι

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (10-11 φύλλα)
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • 50ml γάλα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορους
  • 3 κουτ. σούπας καλό θυμαρίσιο μέλι
  • Για τη γέμιση

  • 3 αβγά
  • 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80γρ. γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
  • 500γρ. μανούρι θρυμματισμένη
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Καλοψημένο χρυσαφένιο φύλλο και νόστιμη τυρένια γέμιση με γλυκιά νότα το θυμαρίσιο μέλι που ταιριάζει πολύ με τυριά όπως το μανούρι. Δοκιμάστε αυτή την τυρόπιτα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ!

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το δυόσμο, το μέλι, λίγο αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Για την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. Αλείφετε ένα φύλλο κρούστας με λίγο από το ελαιόλαδο. Στη μία στενή άκρη του απλώνετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας από τη γέμιση. Τυλίγετε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας στην πορεία τις πλαϊνές του πλευρές προς τα μέσα για να εγκλωβίσετε τη γέμιση. Μεταφέρετε προσεκτικά το ρολό στο ταψί, κυκλικά στην περιφέρειά του. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, τοποθετώντας τα ρολά στο ταψί κυκλικά, σαν σαλιγκάρι.

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε τα ρολά με το μίγμα. Πασπαλίζετε με τους παπαρουνόσπορους και το σουσάμι και ψήνετε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Σε μπρίκι ζεσταίνετε ελαφρώς το μέλι. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και τη σερβίρετε ζεστή περιχυμένη με λίγο από το μέλι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το δυόσμο, το μέλι, λίγο αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 2

Για την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. Αλείφετε ένα φύλλο κρούστας με λίγο από το ελαιόλαδο. Στη μία στενή άκρη του απλώνετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας από τη γέμιση. Τυλίγετε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας στην πορεία τις πλαϊνές του πλευρές προς τα μέσα για να εγκλωβίσετε τη γέμιση. Μεταφέρετε προσεκτικά το ρολό στο ταψί, κυκλικά στην περιφέρειά του. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, τοποθετώντας τα ρολά στο ταψί κυκλικά, σαν σαλιγκάρι.

Βήμα 3

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε τα ρολά με το μίγμα. Πασπαλίζετε με τους παπαρουνόσπορους και το σουσάμι και ψήνετε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Βήμα 4

Σε μπρίκι ζεσταίνετε ελαφρώς το μέλι. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και τη σερβίρετε ζεστή περιχυμένη με λίγο από το μέλι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina & Olivia Webb