Το σπεντζοφάι είναι εξαιρετικός μεζές για το κρασί. Αν τώρα το σερβίρετε και πάνω σε φέτες ψωμιού, σαν μπρουσκέτα, γίνεται και ένα ωραίο πρώτο πιάτο.
Υλικά
- 300γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε φέτες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 800γρ. πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- 6 ατομικά φραντζολάκια χωριάτικο ψωμί ή ψωμί σε φέτες
- 200γρ. γραβιέρα, σε κύβους
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το λουκάνικο σε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να βγάλει τα λίπη του και να ψηθεί και το βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.Βήμα 2
Αδειάζετε το λίπος που έχει μείνει από το λουκάνικο, καθαρίζετε το τηγάνι και το βάζετε ξανά στη φωτιά να κάψει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές.Βήμα 3
Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και ρίγανη και βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Στη συνέχεια, προσθέτετε ξανά τα λουκάνικα και δίνετε μια καλή βράση ακόμα να χυλώσει η σάλτσα.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, κόβετε οριζόντια τα καπάκια από τα φραντζολάκια και αδειάζετε την ψίχα τους. Μοιράζετε το μίγμα με το σπεντζοφάι στο εσωτερικό με ένα κουτάλι, προσθέτετε από μερικά κυβάκια γραβιέρας, σκεπάζετε τα φραντζολάκια με τα καπάκια που κόψατε. Εάν χρησιμοποιήσετε φέτες ψωμιού, απλά μοιράζετε επάνω το μίγμα από το σπεντζοφάι και προσθέτετε τη γραβιέρα.Βήμα 5
Μεταφέρετε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως σαν πρώτο πιάτο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey