Το pesto μοιάζει με βελούδο που μυρίζει σκόρδο και δεντρολίβανο! Απερίγραπτος συνδυασμός, επειδή η γήινη γεύση του παντζαριού συνδυάζεται φανταστικά με το ελαφρά καπνισμένο άρωμα των ψημένων φιστικιών.
Υλικά
- 300γρ. σπαγγέτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 500γρ. παντζάρι βρασμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κλωναράκια δεντρολίβανο ή θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- 80γρ. φιστίκι Αιγίνης καβουρδισμένο, χοντροκομμένο
- 60γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη χυμό από 1 λεμόνι
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- φλοίδες γραβιέρας
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το pesto
Για το σερβίρισμα
Tips
- Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να το χτυπάτε σε πολύ δυνατή ταχύτητα στο μπλέντερ και για πολλή ώρα γιατί μπορεί να πικρίσει. Καλύτερα να το προσθέτετε στο τέλος.
- Το pesto αυτό μπορεί να γίνει και dip για φρέσκα λαχανικά, νάτσος ή τσιπς.
- Αντί να βράσετε τα παντζάρια, ψήστε τα και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σπαγγέτι: Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Βήμα 2
Σουρώνετε, κρατάτε λίγο ζουμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη.Βήμα 3
Για το pesto: Βάζετε στο μπλέντερ το παντζάρι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και πολτοποιείτε, μέχρι να λιώσουν. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε τα φιστίκια, τη γραβιέρα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά.Βήμα 4
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτετε το pesto και το ανακατεύετε, ρίχνετε λίγο ζουμί από το σπαγγέτι, για να αραιώσει, προσθέτετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε πολύ καλά. Σερβίρετε αμέσως με φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή