Όλες οι πρασινάδες που κατά παράδοση τρώγονται βραστές να θυμάστε ότι τρώγονται και ωμές. Εδώ, το γλυφό σπανάκι συνδυάζεται με την παράξενη γεύση του παντζαρόφυλλου, μαζί με χταπόδι, μαγειρεμένο με πορτοκάλι.
Υλικά
- 300γρ. σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο
- 300γρ. παντζαρόφυλλα φρέσκα, καλά πλυμένα
- 15 ρώγες από άσπρο σταφύλι, μικρές
- 4 πλοκάμια χταποδιού ή και παραπάνω
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- 1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
- ½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδου
- αλάτι
Για τη σος
Tips
- Χωρούν και άλλα λαχανικά στη σαλάτα, όπως λάπαθα, άγριο ραδικάκι, ρόκα, σέσκουλα κ.λ.π. Η μεγάλη μαγκιά, όμως, είναι το χταπόδι και το γλασάρισμά του στο χυμό πορτοκαλιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε το χταπόδι: Παίρνετε 4 καλαμάκια για σουβλάκια, όσα και τα πλοκάμια. Μπήγετε 1 καλαμάκι στο κέντρο κάθε πλοκαμιού από την κομμένη μεριά και σε όλο το μήκος του. Έτσι, το πλοκάμι θα μείνει ίσιο και δεν θα στρίψει σαν σαλίγκαρος όταν μαγειρευτεί.
Βήμα 2
Σε μια μικρή κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα σε τηγάνι, ζεσταίνετε το κρασί και το ξίδι, ρίχνετε τα πλοκάμια και τα αφήνετε να βράσουν καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν ώσπου να εξατμιστεί όλο το υγρό.
Βήμα 3
Τότε ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα πλοκάμια, σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γλασαριστούν καλά. Τα διατηρείτε ζεστά.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σος: Όσο μαγειρεύεται το χταποδάκι ετοιμάζετε τη σος. Στο μπλέντερ χτυπάτε ταυτόχρονα το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε τα σαλατικά σας χοντροκομμένα. Τα περιχύνετε με τη σος και ανακατεύετε. Σκορπίζετε από πάνω τις ρώγες σταφυλιού και τοποθετείτε τα καλαμάκια με τα πλοκάμια πάνω στη σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb