spanaki kai patzarofylla me psito xtapodi stafilia kai sws petimezi
clock icon
1:10'

Σπανάκι και παντζαρόφυλλα με ψητό χταπόδι, σταφύλια και σος πετιμέζι

Υλικά

  • 300γρ. σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο
  • 300γρ. παντζαρόφυλλα φρέσκα, καλά πλυμένα
  • 15 ρώγες από άσπρο σταφύλι, μικρές
  • 4 πλοκάμια χταποδιού ή και παραπάνω
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • Για τη σος

  • ½ φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδου
  • αλάτι

Tips

  • Χωρούν και άλλα λαχανικά στη σαλάτα, όπως λάπαθα, άγριο ραδικάκι, ρόκα, σέσκουλα κ.λ.π. Η μεγάλη μαγκιά, όμως, είναι το χταπόδι και το γλασάρισμά του στο χυμό πορτοκαλιού.

Όλες οι πρασινάδες που κατά παράδοση τρώγονται βραστές να θυμάστε ότι τρώγονται και ωμές. Εδώ, το γλυφό σπανάκι συνδυάζεται με την παράξενη γεύση του παντζαρόφυλλου, μαζί με χταπόδι, μαγειρεμένο με πορτοκάλι.

Φτιάχνετε το χταπόδι: Παίρνετε 4 καλαμάκια για σουβλάκια, όσα και τα πλοκάμια. Μπήγετε 1 καλαμάκι στο κέντρο κάθε πλοκαμιού από την κομμένη μεριά και σε όλο το μήκος του. Έτσι, το πλοκάμι θα μείνει ίσιο και δεν θα στρίψει σαν σαλίγκαρος όταν μαγειρευτεί.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα σε τηγάνι, ζεσταίνετε το κρασί και το ξίδι, ρίχνετε τα πλοκάμια και τα αφήνετε να βράσουν καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν ώσπου να εξατμιστεί όλο το υγρό.

Τότε ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα πλοκάμια, σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γλασαριστούν καλά. Τα διατηρείτε ζεστά.

Ετοιμάζετε τη σος: Όσο μαγειρεύεται το χταποδάκι ετοιμάζετε τη σος. Στο μπλέντερ χτυπάτε ταυτόχρονα το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε τα σαλατικά σας χοντροκομμένα. Τα περιχύνετε με τη σος και ανακατεύετε. Σκορπίζετε από πάνω τις ρώγες σταφυλιού και τοποθετείτε τα καλαμάκια με τα πλοκάμια πάνω στη σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε το χταπόδι: Παίρνετε 4 καλαμάκια για σουβλάκια, όσα και τα πλοκάμια. Μπήγετε 1 καλαμάκι στο κέντρο κάθε πλοκαμιού από την κομμένη μεριά και σε όλο το μήκος του. Έτσι, το πλοκάμι θα μείνει ίσιο και δεν θα στρίψει σαν σαλίγκαρος όταν μαγειρευτεί.

Βήμα 2

Σε μια μικρή κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα σε τηγάνι, ζεσταίνετε το κρασί και το ξίδι, ρίχνετε τα πλοκάμια και τα αφήνετε να βράσουν καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν ώσπου να εξατμιστεί όλο το υγρό.

Βήμα 3

Τότε ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα πλοκάμια, σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γλασαριστούν καλά. Τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σος: Όσο μαγειρεύεται το χταποδάκι ετοιμάζετε τη σος. Στο μπλέντερ χτυπάτε ταυτόχρονα το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε τα σαλατικά σας χοντροκομμένα. Τα περιχύνετε με τη σος και ανακατεύετε. Σκορπίζετε από πάνω τις ρώγες σταφυλιού και τοποθετείτε τα καλαμάκια με τα πλοκάμια πάνω στη σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb