Το σπανάκι εδώ σερβίρεται σε γκουρμέ εκδοχή και συνοδεύεται από μπεσαμέλ. Είναι μία καλή πρόταση και για επίσημο τραπέζι. Για σίγουρη επιτυχία θα βάλουμε Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- 1½ κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
- 2 τρυφερά κρεμμύδια
- 200 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. γκούντα
- 2 ασπράδια
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο για τη Μπεσαμέλ
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- ½ φλιτζ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
- λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο ψιλοκομένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
Βήμα 3
Για τη Μπεσαμέλ: Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής του κουτιού Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Βήμα 4
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Βήμα 5
Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.