Baked,Spinach,With,Cheese
clock icon
1:15'

Σπανάκι γκρατέν

Υλικά

  • 1½ κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 2 τρυφερά κρεμμύδια
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. γκούντα
  • 2 ασπράδια
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ:

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο για τη Μπεσαμέλ
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το σπανάκι εδώ σερβίρεται σε γκουρμέ εκδοχή και συνοδεύεται από μπεσαμέλ. Είναι μία καλή πρόταση και για επίσημο τραπέζι. Για σίγουρη επιτυχία θα βάλουμε Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.

Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.

Για τη Μπεσαμέλ: Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής του κουτιού Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.

Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη Μπεσαμέλ: Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής του κουτιού Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.