Spalomita-nitsiakos-xmas-2023-anoigma
clock icon
5:0'

Σπαλομίτα ρολό με λαχανικά, με πουρέ και σάλτσα gravy

Υλικά

    Για το κρέας]  

  • 2.500 γρ. σπαλομίτα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ  
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο  
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα  
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα  
  • 4 καρότα, σε μέτριες ροδέλες  
  • 150 γρ. σέλερι, σε κομμάτια 3 εκ.  
  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί  
  • 1. 500 ml ζεστό ζωμό κρέατος  
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη  
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο  
  • 1 κ.γ. θυμάρι,φρέσκο ή αποξηραμένο  
  • 2 δαφνόφυλλα  
  • 2 κ.σ. μαϊντανό    
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι  
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες, βρασμένες  
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος  
  • 50 ml γάλα  
  • 3 κ.σ. βούτυρο  
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο  
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη gravy]  

  • 300 ml ζωμό κοτόπουλου  
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ  
  • 30 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη  
  • 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire  
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι  
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Με μοσχάρι ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ φτιάχνουμε ένα εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο γιορτινό πιάτο που θα ενθουσιάσει όσους το δοκιμάσουν.

Κρέας: Δένουμε τη σπαλομίτα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ με σπάγκο ώστε να κρατήσει το σχήμα της και ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα. Ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και αφαιρούμε τη σπαλομίτα από το σκεύος.

Αφαιρούμε το λάδι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο για 5΄. Βάζουμε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό τη μουστάρδα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε τη σπαλομίτα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 2,5 ώρες, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε επιπλέον ζεστό ζωμό.

Αφαιρούμε τη σπαλομίτα από την κατσαρόλα, προσεκτικά κόβουμε σε φέτες 3 εκ. και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα καρότα και το σέλερι.

Μαγειρεύουμε για 1,5 ώρα ακόμη φροντίζοντας να έχει πάντα ζωμό ενώ μέχρι να μαγειρευτεί θα πρέπει να έχει μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε. Το κρέας πρέπει αν είναι μαλακό χωρίς να διαλύεται.

Σάλτσα gravy: Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και 4-5 κ.σ. από τη σάλτσα της σπαλομίτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πουρές: Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές, με το ειδικό εργαλείο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε το τη σπαλομίτα κομμένη σε φέτες με τη ζεστή σάλτσα και τον πουρέ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέας: Δένουμε τη σπαλομίτα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ με σπάγκο ώστε να κρατήσει το σχήμα της και ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα. Ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και αφαιρούμε τη σπαλομίτα από το σκεύος.

Βήμα 2

Αφαιρούμε το λάδι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο για 5΄. Βάζουμε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό τη μουστάρδα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε τη σπαλομίτα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 2,5 ώρες, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε επιπλέον ζεστό ζωμό.

Βήμα 4

Αφαιρούμε τη σπαλομίτα από την κατσαρόλα, προσεκτικά κόβουμε σε φέτες 3 εκ. και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα καρότα και το σέλερι.

Βήμα 5

Μαγειρεύουμε για 1,5 ώρα ακόμη φροντίζοντας να έχει πάντα ζωμό ενώ μέχρι να μαγειρευτεί θα πρέπει να έχει μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε. Το κρέας πρέπει αν είναι μαλακό χωρίς να διαλύεται.

Βήμα 6

Σάλτσα gravy: Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και 4-5 κ.σ. από τη σάλτσα της σπαλομίτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 7

Πουρές: Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές, με το ειδικό εργαλείο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 8

Σερβίρουμε το τη σπαλομίτα κομμένη σε φέτες με τη ζεστή σάλτσα και τον πουρέ.