Τα επικά σουτζουκάκια είναι από τα καλύτερα πιάτα που θα βρούμε στο μενού μιας ταβέρνας και, φυσικά, το συνοδευτικό του δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα ολόλευκο και βουτυράτο πιλάφι!
Υλικά
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 100ml κρασί κόκκινο, ξηρό
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500γρ. ώριμες ντομάτες ή κονκασέ
- 200γρ. ντοματοχυμό
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 100ml κρασί κόκκινο, ξηρό
- 1 κουτ γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 2 γαρίφαλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 250γρ. ρύζι καρολίνα
- 1.000ml ζωμό αλατισμένο
- 30γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Για τα σουτζουκάκια
Για τη σάλτσα
Για το πιλάφι
Tips
- Ετοιμάζετε τα σουτζουκάκια και με ανάμικτο κιμά μοσχαρίσιο-πρόβειο αν θέλετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζετε το ψωμί και το περιχύνετε με το κρασί, το αφήνετε να βραχεί καλά και το στύβετε. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια, προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε για 3-4 λεπτά.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Ζυμώνετε και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνετε σε ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα: Σε μια πλατιά κατσαρόλα, όπου θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοχυμό, το κρασί, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά, προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε να σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 4
Για το πιλάφι: Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζετε τον ζωμό και μόλις κοχλάσει, προσθέτετε το ρύζι. Βράζετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο, το λεμόνι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε το πιλάφι με τα σουτζουκάκια και μπόλικη σάλτσα.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook