Σουτζουκάκια με επεμβάσεις πάνω στην Σμυρνέικη συνταγή που αφορούν κυρίως στη μίξη των κιμάδων τριών κρεάτων για να χαρίσουν μια αέρινη υφή και ταυτόχρονα βαθιά νοστιμιά, στη προσθήκη κρεμμυδιού και αρωματικών και βέβαια στην μεγάλη ποσότητα κύμινου ώστε να ακούγεται μαζί με το σκόρδο, όπως πρέπει στα σουτζουκάκια.
Υλικά
- 600 γρ. κιμάς (200 γρ. μοσχάρι ελιά, 200 γρ. αρνί μπούτι, 200 γρ. χοιρινό μπούτι)
- 2 κρεμμύδια μεσαία πολύ ψιλοκομμένα (για 30″ στο μπλέντερ)
- 2 αυγά
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 150 γρ. φρυγανιά
- 1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο
- 4 κουτ. γλυκού κοφτή κύμινο (= 40ml)
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φλ. αλεύρι
- 300-500 ml ε.π. ελαιόλαδο απλό ραφινέ, για τηγάνισμα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 750 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά, μόνο αν η σάλτσα ξινίζει)
- 1 κουτ. σούπας κοφτό κύμινο (=15 ml)
- ½ ως 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαζεύετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε γύρω σας και κάνετε την προετοιμασία ψιλοκόβοντας τα κρεμμύδια στο μπλέντερ, τον μαϊντανό με το μαχαίρι και λιώνοντας το σκόρδο.
Στη συνέχεια, βάζετε όλα τα υλικά για να πλάσετε τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ: τα τρία είδη κιμά, τα κρεμμύδια, τα αυγά, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, την πρέζα ελαιόλαδο και βέβαια το κύμινο που θα τους δώσει όλη την γεύση, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε και τα ζυμώνετε επισταμένως να πάνε όλα παντού.
Φοράτε γάντια χειρουργικά ή/και λαδώνετε ελαφρά τις παλάμες σας ώστε να μπορέσετε καλύτερα να πλάσετε τα σουτζουκάκια εύκολα και με σωστό φινίρισμα. Τα σουτζουκάκια σ’ αυτήν τη συνταγή οφείλουν να είναι μπιμπελό και όχι σαν μεγάλα μακρόστενα μπιφτέκια. Κάθε σουτζουκάκι πρέπει να είναι περί τα 20-25 γρ. ώστε να γίνονται μια μπουκιά. Θα σας βγουν λογικά σχεδόν 60 σουτζουκάκια απ’ αυτήν την ποσότητα.
Βήμα 2
Βάζετε αλεύρι σε ένα ταψάκι και αλατοπιπερώνετε. Αλευρώνετε τα σουτζουκάκια σταδιακά και αρχίζετε να ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι για να τα τηγανίσετε. Το τηγάνισμα θα σας πάρει περί τα 3′ απ’ τη μία και αφού τα γυρίσετε, άλλα 2′ απ’ την άλλη (σύνολο 5′).
Τα αφαιρείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και προσθέτετε την επόμενη δόση. Αν ανάμεσα στα τηγανίσματα διαπιστώσετε ότι έχει μαυρίσει πολύ το λάδι από καμένο αλεύρι, σουρώστε το πολύ προσεκτικά σε σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα, έτσι όπως είναι ζεστό, και συνεχίστε.
Βήμα 3
Αφού έχουν τηγανιστεί όλα τα σουτζουκάκια, ετοιμάστε την σάλτσα στα γρήγορα. Σε κατσαρόλα πλατιά, βάλτε σε μεσαία ένταση λίγο ελαιόλαδο να κάψει και στη συνέχεια ρίξτε το κρεμμύδι να σοταριστεί αργά για 5′. Προσθέστε στη συνέχεια την τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το μπούκοβο αν βάλετε (συνιστώ να βάλετε έστω και ελάχιστο, ακόμη κι αν δεν είστε των καυτερών, να γίνει έστω ελαφρά πικάντικο) και αλατοπίπερο. Αφήνετε τη ντομάτα να βράσει για 1-2′ να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
Βήμα 4
Στην μισοέτοιμη σάλτσα προσθέστε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια, ανακατώστε να πάει παντού και σε 2′ αφαιρέστε απ’ το μάτι. Η σάλτσα σας πρέπει να είναι πηχτή και να κάθεται πάνω στα σουτζουκάκια.