Μπριζόλα με τεχνική sous vide, καρύκευση με αντσούγια, αλατισμένες γαρίδες ή μανιτάρια για έξτρα umami

Υλικά
- 2 μπριζόλες ribeye ή sirloin (περίπου 3-4 εκ. πάχος)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κλωνάρια θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 1 φιλετάκι αντσούγιας λιωμένο στο βούτυρο
- ή 1 κουτ. σούπας καβουρδισμένα μανιτάρια σκόνη
- ή λίγες ξερές γαρίδες αλεσμένες
Μερίδες: 2
Για το umami
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Τις βάζουμε σε σακουλάκι sous vide με το σκόρδο, το θυμάρι και λίγο βούτυρο. Μαγειρεύουμε στο sous vide στους 55°C για 1,5–2 ώρες (medium rare). Βγάζουμε από τη σακούλα, στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι και καψαλίζουμε τη μπριζόλα σε βούτυρο για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Στο τηγάνι προσθέτουμε το umami στοιχείο (αντσούγια, μανιτάρι ή γαρίδες) και περιχύνουμε τη μπριζόλα με το βούτυρο. Αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Περισσότερες πληροφορίες για το μαγείρεμα με sous vide μπορείτε να βρείτε εδώ.