Τα καλοκαιρινά βράδια γίνονται πιο νόστιμα με αυτές τις σουπιές σαλάτα και αυτόν τον πικάντικο τσιπουρομεζέ άλειμμα.
Υλικά
- 1 κιλό σουπιές
- 3 σκελίδεςσκόρδο λιωμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 200γρ. ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσια
- 60γρ. φιλέτα αντζούγιας
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 60γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- λεπτές φέτες μαύρης μπαγκέτας
Για τις σουπιές σαλάτα
Για τον τσιπουρομεζέ άλειμμα
Tips
- Το μίγμα μπορείτε να το διατηρήσετε αρκετές ημέρες στο ψυγείο μέσα σε βαζάκι, ώστε να το αλείφετε όποτε χρειαστεί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τις σουπιές: Πλένετε και καθαρίζετε τις σουπιές. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τις κόβετε σε λωρίδες. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 2
Ανακατεύετε το λαδολέμονο με τα αρωματικά και το σκόρδο, περιχύνετε τις σουπιές και βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ξύσμα λεμονιού και ροζ πιπέρι ή, αν σας αρέσουν τα καυτερά, με μπούκοβο.Βήμα 3
Για το άλειμμα: Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Φρυγανίζετε φετούλες ψωμιού στο γκριλ και τις αλείφετε με λίγο μίγμα την καθεμιά. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή