Η νηστεία θέλει ένα καλό φαγητό αγιορείτικης λογικής να μας κρατάει δυνατούς και να μας χορταίνει μέχρι να έρθει το Πάσχα.
Υλικά
- 2 κιλά σουπιές καθαρισμένες
- 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 δαφνόφυλλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 ποτήρι κρασί μπρούσκο
- 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Κάντε το φαγητό ακόμα πιο χορταστικό προσθέτοντας στην κατσαρόλα μαζί με τις σουπιές και διάφορα χόρτα, όπως μυρώνια, καυκαλήθρες ή λάπαθα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματάμε τις σουπιές για 2-3 λεπτά και τις κόβουμε σε χοντρά μπαστουνάκια. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τις σουπιές και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 1 λεπτό.Βήμα 2
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε καλά για 1 λεπτό. Κατόπιν προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το δαφνόφυλλο και το γαρίφαλο. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό ή όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι σουπιές. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη της φωτιάς να σιγοβράσει.Βήμα 3
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις πατάτες για 2-3 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα (όχι να ψηθούν) ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Τις αφήνουμε στην άκρη. Περίπου 30 λεπτά αργότερα προσθέτουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και την κουνάμε κυκλικά ώστε όλο το φαγητό να καλυφθεί με τα υγρά του. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30-40 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση