Οι σουπιές με σπανάκι είναι αναμφίβολα από τις πιο χαρακτηριστικές κλασικές συνταγές της Σαρακοστής, αλλά είναι τόσο νόστιμη και συνάμα ελαφριά και υγιεινή, που πολλοί τη φτιάχνουν ως ένα φαγητό που αγαπούν πολύ και ταιριάζει ωραία με ένα ούζο ή τσίπουρο. Μπορεί να θέλει λίγη υπομονή το καθάρισμα και το πλύσιμο της βασικής πρώτης ύλης, που είναι η σουπιά, ωστόσο αν είστε από αυτούς που τους αρέσει (γιατί κάποιοι την απεχθάνονται), τότε αξίζει τον κόπο. Και βέβαια, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και έτοιμες, καθαρισμένες, οπότε εκεί η διαδικασία είναι σαφώς πιο απλή.

Γι’ αυτό κι εμείς εκτός από δύο κλασικές συνταγές, έχουμε και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, τα tips που πρέπει να λάβετε υπόψη για να πετύχει αυτό το πιάτο.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Σχετικά με το καθάρισμα: χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρούμε το κόκαλο που υπάρχει κατά μήκος του σώματος και αδειάζουμε τη σακούλα, κρατώντας τα σακουλάκια με το μελάνι. Αφαιρούμε την πέτσα και τις ξεπλένουμε καλά.
  • Καλό είναι να κόψουμε τις σουπιές σε μικρά κομμάτια πριν τις βάλουμε να μαγειρευτούν για να μαλακώσουν και να ανακατευτούν ωραία με το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούζο μέσα στη συνταγή, που θα της δώσει το έντονο άρωμά του. Συγκεκριμένα, αφού σωτάρουμε τις σουπιές με το ξερό κρεμμύδι, το πράσινο κρεμμυδάκι και το σκόρδο, «σβήνουμε» το περιεχόμενο του τηγανιού με λίγο ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί πριν συνεχίσουμε.
  • Κάποιοι προσθέτουν στο φαγητό και λίγο ρύζι, που το κάνει πιο χορταστικό και πιο πληθωρικό.

Σουπιές με σπανάκι
Από τις πιο κλασικές μαμαδίστικες συνταγές, οι σουπιές με σπανάκι είναι αγαπημένο πιάτο που μπαίνει με μεγάλη επιτυχία στο τραπέζι την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.

Σουπιές γιαχνί με σπανάκι
Ένας ακόμη κλασικός συνδυασμός που αρέσει πολύ! Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μαγειρεύονται και με σάλτσα ντομάτας.