Τα μαυρομάτικα συνήθως σερβίρονται ως σαλάτα. Σε αυτή τη συνταγή, εκτός από τον μάραθο, παντρεύονται με τις σουπιές σε ένα υπέροχο λαδερό!
Υλικά
- 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κιλό καθαρισμένες σουπιές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο μάραθο, χοντροκομμένο
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο νερό για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν τα στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τις σουπιές μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5΄.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τα φασόλια, τον μαϊντανό, τον μάραθο, τα ντοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περίπου 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται ακόμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Βήμα 3
Οταν τα φασόλια και οι σουπιές μαλακώσουν και μείνουν με το λάδι τους αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη