Ένα νόστιμο ορεκτικό με βάση τα θαλασσινά, που σερβίρεται υπέροχα ως μεζεδάκι για να συνοδεύσετε ούζο ή τσίπουρο.
Υλικά
- 1 σουπιά μεγάλη, περίπου 1 κιλό, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα τέσσερα
- 1 φύλλο δάφνης ή 5-6 φύλλα λουίζας
- 5-6 κόκκους πιπέρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη (ξαλμυρισμένη αν είναι πολύ αλμυρή)
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
Tips
- Μπορείτε να φτιάξετε τη σουπιά από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσετε στο ψυγείο για να αναμιχθούν καλύτερα οι γεύσεις. Επίσης, η συνταγή γίνεται και με χταπόδι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τη σουπιά, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέσα στο ζουμί τους. Όταν το ζουμί εξατμιστεί, προσθέτετε αρκετό νερό και αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει η σουπιά.
Βήμα 2
Στραγγίζετε τη σουπιά και αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Την κόβετε σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ.
Βήμα 3
Ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας και τα προσθέτετε στο μπολ με τη σουπιά. Αφήνετε να μαριναριστεί και σερβίρετε. Όσο περισσότερο μένει η σουπιά στη σάλτσα, τόσο καλύτερα μαρινάρεται. Σερβίρεται κρύα, πασπαλισμένη με μαϊντανό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey