Όταν πιάνουν τα κρύα για τα καλά σκέφτεστε κάτι καλύτερο από μια ωραία σουπίτσα;
Υλικά
- 3 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες
- 4 πράσα καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
- 1 μικρό καρότο ξεφλουδισμένο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 κουτ. βούτυρο
- 1 κύβο κότας
- 1½ λίτρο νερό
- λίγο σχοινόπρασο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4-5 φέτες ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
- γραβιέρα τριμμένη
- 150γρ. απάκι, σε κυβάκια
Για τις μπρουσκέτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρετε τα λαχανικά για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Αλατίζετε με μέτρο, ρίχνετε τον ζωμό και το νερό καυτό από το βραστήρα. Βράζετε τη σούπα για 30 λεπτά να μαλακώσουν καλά τα υλικά και την πολτοποιείτε επί τόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τις μπρουσκέτες: Προθερμαίνετε τον φούρνο και στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, μοιράζετε από μερικά κυβάκια απάκι και πασπαλίζετε τις φέτες του ψωμιού με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα. Ψήνετε μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει λίγο χρώμα.Βήμα 3
Σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτοντας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και ακουμπάτε πάνω στο καθένα από μια ζεστή μπρουσκέτα. Αν θέλετε να βγάλετε τη σούπα σαν πρώτο πιάτο σε κάποιο δείπνο, τη σερβίρετε σε φλιτζάνια του τσαγιού ή μπολ παγωτού και σκεπάζετε από πάνω με μια μπρουσκέτα ανάλογου μεγέθους.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης, Food Styling: Αντωνία Κατή