Μία σούπα με πραγματικά ξεχωριστή νοστιμιά!
Υλικά
- 600γρ. μπακαλιάρο φιλέτο ξαλμυρισμένο και κατεψυγμένο
- 1 κιλό κυδώνια ή αχιβάδες
- 4 πράσα ψιλοκομμένα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 πατάτες μέτριες, σε κύβους
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- ½ κιλό γάλα
- λίγο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα κυδώνια καλά καθαρισμένα, το θυμάρι, τη δάφνη, δυο τρία κλαδάκια μαϊντανό και τα ανακατεύετε όλα μαζί μερικά λεπτά.Βήμα 2
Σβήνετε με το κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Βγάζετε τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα και φιλτράρετε το ζουμί της κατσαρόλας. Φυλάτε το ζουμί και τα κυδώνια στην άκρη.Βήμα 3
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα, τα σκόρδα και τις πατάτες. Προσθέτετε δύο λίτρα νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν οι πατατούλες.Βήμα 4
Καθαρίζετε τα κυδώνια από το κέλυφός τους αφήνοντας μερικά ολόκληρα για τη διακόσμηση των πιάτων. Πολτοποιείτε τη σούπα με τα πράσα και προσθέτετε τον μπακαλιάρο. Βράζετε για 5 λεπτά και τέλος ανακατεύετε μέσα τα καθαρισμένα κυδώνια και το ζουμί τους.Βήμα 5
Προσθέτετε τα ολόκληρα κυδώνια, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό χωρίς καθυστέρηση πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή