Αρωματική σούπα με φρέσκο αρακά, που ανοίγει νόστιμα τα ανοιξιάτικα τραπέζια.
Υλικά
- ½ κιλό αρακά χοντρό
- 2 κουτ. σούπας άνηθο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 μεγάλη πατάτα, σε μικρά κομματάκια
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 1 κοφτή κουτ. σούπας κάρι (όχι καυτερό)
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τον αρακά, το κρεμμύδι και την πατάτα και τα σοτάρετε καλά. Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και τον άνηθο, ανακατεύετε και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών. Αλατίζετε ελαφρά και αφήνετε βράζετε για τουλάχιστον 30-45 λεπτά.Βήμα 2
Τα αφήνετε να χλιαρέψουν και τα χτυπάτε στο μπλέντερ να γίνουν πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα για να γίνει βελούδινος και τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα καρύδας και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε και διατηρείτε τη σούπα ζεστή.Βήμα 3
Όσο βράζει η σούπα, σε άλλη κατσαρόλα βράζετε τα καρότα μέσα σε λίγο νερό ( ίσα ίσα να σκεπαστούν) μαζί με λίγο αλάτι και το κάρι. Μόλις τα καρότα μαλακώσουν καλά τα περνάτε και αυτά από το μπλέντερ να γίνουν πολτός.Βήμα 4
Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα δημιουργώντας από πάνω κηλίδες από το βελουτέ καρότου με ένα μικρό κουτάλι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb