Το σουφλέ σοκολάτας είναι από τα πιο λαχταριστά γλυκά και μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές για επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Και μην φοβάστε την παρασκευή του, δεν είναι όσο δύσκολο νομίζετε. Δείτε και μία διαφορετική εκδοχή κέικ που θυμίζει σουφλέ ή αλλιώς αυτό το ξεχωριστό υγρό κέικ σοκολάτας.
Υλικά
- 40γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
- 170γρ. ζάχαρη ψιλή
- 500γρ. κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 90γρ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
- 3 κουτ. γλυκού λικέρ σοκολάτα ή καφέ
- 85γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κυβάκια
- 12 ασπράδια αβγών
- 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη ψιλή
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη 8 ατομικά σκεύη για σουφλέ, κουνώντας να απλωθεί παντού η ζάχαρη και τινάζετε να φύγει όση ζάχαρη δεν κόλλησε στα τοιχώματα.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και βάζετε ένα μεγάλο ταψί να κάψει.
Βήμα 3
Σε μπεν μαρί ζεσταίνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και αποσύρετε από τη φωτιά. Χτυπάτε την ζεσταμένη κρέμα με την κουβερτούρα, το κακάο και το λικέρ να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 4
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη για να γυαλίσει η μαρέγκα.
Βήμα 5
Στη συνέχεια, ανακατεύοντας με σύρμα ζαχαροπλαστικής, ενσωματώνετε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής για να αραιώσει. Προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύετε με μαρίζ και απαλές κινήσεις να ενσωματωθεί. Μοιράζετε το μίγμα στα φορμάκια.
Βήμα 6
Τοποθετείτε τα φορμάκια στο καυτό ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-18 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσουν αρκετά τα σουφλέ και να “τρεμουλιάζουν” ελαφρώς όταν τα κουνάτε. Για να δείτε αν είναι έτοιμα, βυθίζετε μία οδοντογλυφίδα στη μία άκρη του σουφλέ. Πρέπει να βγαίνει καθαρή και λίγο υγρή, καθώς τα σουφλέ θα έχουν ψηθεί εντελώς μέχρι να τα σερβίρετε.
Βήμα 7
Πασπαλίζετε τα σουφλέ με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.