Ένα πρωτότυπο ορεκτικό που θα ταιριάξει όμορφα σε ένα φιλικό κάλεσμα.
Υλικά
- 1 ποτήρι νερό
- 4 αβγά
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 150γρ. μανούρι Θεσσαλίας
- 150γρ. κατίκι Δομοκού
- 100γρ. ανθότυρο
- 5-6 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 2 ποτήρια του κρασιού Μαυροδάφνη
- ½ ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλας
- σουσάμι καβουρδισμένο
Για τα σου
Για την κρέμα τυριών
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα σου: Βάζετε στη φωτιά ένα κατσαρόλι με το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο, ομοιογενές και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό.Βήμα 2
Κατόπιν ρίχνετε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και φροντίζοντας να έχει απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξετε το επόμενο.Βήμα 3
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και ύστερα τη βάζετε σε κορνέ και κόβετε μικρές ποσότητες πάνω σε βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.Βήμα 4
Ψήνετε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 5
Για την κρέμα τυριών: Αφήνετε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα βάζετε όλα μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε ώστε να έχετε ένα λείο μίγμα.Βήμα 6
Όταν κρυώσουν τα σου τα ανοίγετε στη μέση οριζόντια και τα γεμίζετε με την κρέμα τυριών, χρησιμοποιώντας κουταλάκι ή κορνέ με μυτερή μύτη. Τα αραδιάζετε στην πιατέλα σερβιρίσματος και ετοιμάζετε τη σάλτσα.Βήμα 7
Βάζετε τα κομμένα σύκα σε κατσαρολάκι μαζί με τις σταφίδες, τα κρασιά και την κανέλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά.Βήμα 8
Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα ή την περιχύνετε πάνω από τα σου όταν τα σερβίρετε, πασπαλίζοντας με σουσάμι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή