Η σος ταρτάρ (sauce tartar) είναι μια κρεμώδης κρύα σάλτσα που βασίζεται στη μαγιονέζα και έχει καθιερωθεί ως ιδανική για να συνοδεύσει ψάρι, αλλά ταιριάζει και με παναρισμένα κρέατα όπως σνίτσελ ή κοτόπουλο, και σε πλείστα σάντουιτς.
Υλικά
- 1 κρόκος αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο γιατί πικρίζει)
- 70 ml ηλιέλαιο
- ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι balsamico λευκό
- ½ λεμόνι (τον χυμό του)
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 7-8 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 3-4 σταγόνες Worcestershire sauce
Μερίδες: για 3-4 κυρίως πιάτα
Για τη βάση μαγιονέζας
Συμπληρωματικά για τη σάλτσα ταρτάρ
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάξτε τη σπιτική μαγιονέζα: Σε μίξερ που έχει δυνατή ταχύτητα ρίχνετε τον κρόκο, το ξίδι και τη μουστάρδα. Τα χτυπάτε για 1’ μέχρι να γίνουν ενιαίος πολτός και αρχίζετε να προσθέτετε το ηλιέλαιο, σιγά σιγά συνεχίζοντας να αναδεύετε με το μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα. Σε λίγο το μίγμα θα αρχίσει να πήζει.
Συνεχίζετε με αυξανόμενο ρυθμό να ενσωματώνετε όλο το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, προσθέτετε αλατοπίπερο και λεμόνι, δοκιμάζοντας παράλληλα στη γεύση τις ισορροπίες. Σε 4’ η σπιτική μαγιονέζα είναι έτοιμη.
Βήμα 2
Μετατρέψτε τη μαγιονέζα σε σος ταρτάρ: Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε, με μεμβράνη από πάνω για να δέσουν οι γεύσεις. Μπορείτε να τη διατηρήσετε (πάντα με μεμβράνη από πάνω που να ακουμπάει στη σάλτσα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με οξυγόνο) για περίπου 3-4 μέρες στο ψυγείο σας.