Ο σολομός Wellington, γνωστός στη Γαλλία ως «salmon en croûte», είναι πιο ελαφρύς και κομψός από το Beef Wellington. Ένα φιλέτο φρέσκου σολομού απλώνεται πλούσια με τυρί κρέμα με αρωματικά βότανα, τυλίγεται σε στρώσεις από τραγανά φύλλα κρούστας και ψήνεται σε πολύ ζεστό φούρνο μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και ζουμερό.

Υλικά
- Τυρί κρέμα με μάραθο και μυρωδικά
- 200 γρ. ρίζα μάραθου, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. βούτυρο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 40 γρ. φύλλα κόλιανδρου
- 40 γρ. σχοινόπρασο
- 30 γρ. άνηθο
- 30 γρ. φύλλα μάραθου
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 4 φύλλα κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 800 γρ.–1 κιλό φιλέτο σολομού
- τυρί κρέμα με μάραθο και μυρωδικά
- λεμόνια σε φέτες
- φρέσκια πράσινη σαλάτα ή πατατοσαλάτα
Μερίδες: 4
Ψημένος σολομός σε φύλλο κρούστας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Τυρί κρέμα με μάραθο και μυρωδικά
Σοτάρετε τον μάραθο σε μισή ποσότητα βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα, βράστε τον χυμό λεμονιού. Αφαιρέστε την από την εστία και ανακατέψτε το υπόλοιπο βούτυρο. Αφήστε το βοτανισμένο βούτυρο λεμονιού να κρυώσει. Ανακατέψτε ή ψιλοκόψτε πολύ καλά όλα τα μυρωδικά και αναμείξτε τα με το τυρί κρέμα. Αλατοπιπερώστε. Μόλις κρυώσουν ο μάραθος και το βούτυρο λεμονιού, ανακατέψτε τα μέσα στο μείγμα τυριού κρέμας.
Βήμα 2
Σολομός σε φύλλο κρούστας
Προθερμάνετε το φούρνο στους 240°C. Ξεχωρίστε προσεκτικά τα φύλλα φύλλου ένα-ένα. Αλείψτε το πρώτο φύλλο με λιωμένο βούτυρο και απλώστε τη μισή ποσότητα του μείγματος τυριού κρέμας πάνω στο φύλλο, ακριβώς στο μέγεθος του φιλέτου σολομού.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τον σολομό πάνω από το τυρί κρέμα και απλώστε το υπόλοιπο τυρί κρέμα από πάνω, καλύπτοντας πλήρως τον σολομό. Τυλίξτε τον σολομό με το πρώτο φύλλο, διπλώνοντας τις δύο πλευρές αριστερά και δεξιά και μετά τις δύο πλευρές πάνω και κάτω.
Αλείψτε το δεύτερο φύλλο με βούτυρο. Γυρίστε τον σολομό πάνω στο δεύτερο φύλλο με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω και τυλίξτε το δεύτερο φύλλο γύρω του ώστε να κλείσει εντελώς. Συνεχίστε έτσι μέχρι ο σολομός να τυλιχτεί με 4 στρώσεις φύλλο και αλείψτε το εξωτερικό με βούτυρο.
Βήμα 4
Το ψήσιμο
Τοποθετήστε το προσεκτικά σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 5 λεπτά στους 240°C. Μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε για 10–15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλετε τον σολομό. Μόλις γίνει χρυσαφένιος και τραγανός, βγάλτε τον από το φούρνο και σερβίρετε σε πιατέλα. Γαρνίρετε με κομμάτια λεμονιού και φρέσκια πράσινη σαλάτα ή πατατοσαλάτα ως συνοδευτικό.
Δημοσιευμένη συνταγή με άδεια από τον συγγραφέα του βιβλίου Tashas Inspired Cookbook