20181213150308_stollen
clock icon
1:10'

Σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο stollen

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρά χτυπημένα
  • 45γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι διάφορα αποξηραμένα φρούτα (σύκο, δαμάσκηνο, χουρμάδες, βερίκοκο, κ.λπ.)
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
  • λίγο βούτυρο + ζάχαρη άχνη για το φινίρισμα

Το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο γλυκό φτιάχνεται με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50οC. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με τη μισή ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά και το προζύμι, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε στα δύο ή στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας σε ρολά. Τοποθετείτε τα stollen σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν ξανά.
Τα αλείφετε στη συνέχεια απαλά με τον κρόκο αβγού, ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα stollen. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, τα αλείφετε με ένα πινέλο με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50οC. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με τη μισή ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

Βήμα 2

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά και το προζύμι, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 3

Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.

Βήμα 4

Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε στα δύο ή στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας σε ρολά. Τοποθετείτε τα stollen σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν ξανά.

Βήμα 5

Τα αλείφετε στη συνέχεια απαλά με τον κρόκο αβγού, ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα stollen. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, τα αλείφετε με ένα πινέλο με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.