Μην μπερδευτείτε με το φαγητό φούρνου που φτιάχνουν στην Κρήτη με λογιών λογιών λαχανικά και μοιάζει κάπως με το μπριάμ, ούτε με το σοφιγάδο της Κεφαλονιάς, το οποίο είναι ένα κρέας με πατάτες. Το σοφιγάδο της Λευκάδας είναι ένα κρέας (κυρίως αρνί ή κατσίκι) με γλυκόξινη γεύση, που γίνεται με μπόλικο κρεμμύδι, πετιμέζι και κυδώνια. Λέγεται δε ότι το φαγητό αυτό είναι γνωστό στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Υλικά
- 1½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο ή βοδινό (κιλότο ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο
- 1 φλιτζάνι πετιμέζι
- 5-6 κυδώνια καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο σε σκελίδες
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το λάδι και όταν κάψει ροδίζετε το κρέας. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν κι αυτά.Βήμα 2
Ρίχνετε τα σκόρδα και τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, τα σοτάρετε για λίγα λεπτά και τα σβήνετε με το ξίδι. Προσθέτετε το δεντρολίβανο.Βήμα 3
Διαλύετε το πετιμέζι στο χλιαρό νερό και το ρίχνετε στο φαγητό. Αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά.Βήμα 4
Σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθούν τα κρεμμυδάκια. Κάθε τόσο ανακινείτε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό με κουτάλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα και λίγο ακόμη χλιαρό νερό.Βήμα 5
Προσθέτετε τα κυδώνια 20 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, για να μην παραβράσουν και λιώσουν. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κυδώνια με πατάτες ή με ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα, και το δεντρολίβανο με 1 ξύλο κανέλας και μερικά ολόκληρα γαριφαλάκια.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb