Κολοκυθάκια, μπάμιες, μελιτζάνες, πατάτες και ό,τι άλλα λαχανικά βγάζει ο μπαξές συνθέτουν ένα απλό πιάτο με βαθιά νοστιμιά. Ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής -και όχι μόνο- cucina povera, βασισµένο στην απλότητα, στην αυθεντικότητα και στην εποχικότητα των υλικών.

Υλικά
- 150 γρ. βλίτα
- 350 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες
- 300 γρ. κολοκύθια
- 200 γρ. πατάτες
- 200 γρ. μπάµιες
- 150 γρ. πράσινη πιπεριά κέρατο
- 5 ντομάτες φρέσκες
- 150 γρ. κρεμμύδι ξερό
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 5 γρ. φύλλα βασιλικού
- 10 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. µμαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- τυρί τσαλαφούτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε µια κατσαρόλα µε νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα βλίτα για 10''. Τα σουρώνουμε και τα βουτάμε σε μπολ µε νερό και πάγο. Τα σουρώνουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βήμα 2
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά καρέ -αλλά μόνο τις 3 από τις 5 ντομάτες. Τρίβουμε τις άλλες 2 σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και τα βλίτα ψιλοκομμένα.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά που ετοιμάσαμε, περιχύνουμε µε το μείγµα ντομάτας και μυρωδικών και ανακατεύουμε καλά µε τα χέρια όλα τα υλικά.
Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα.
Βήμα 5
Σερβίρουμε σε πιάτα µε μια μεγάλη κουταλιά τσαλαφούτι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μερικές φουντίτσες από φρέσκα μυρωδικά.
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY