skordalies diafores2

Υλικά

  • 5-10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • αλάτι

Tips

  • Και μια μικρή παραλλαγή: Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι και τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτετε ζεστές τις βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι με το ξίδι εναλλάξ. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αν θέλετε λίγο ακόμη ξίδι ή αλάτι.

Η πιο κλασική και δημοφιλής εκδοχή της σκορδαλιάς που προτιμά η πλειοψηφία των «οπαδών» της.

Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Τη δουλειά αυτή μπορείτε να την κάνετε άνετα και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.

Βήμα 2

Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.

Βήμα 3

Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Τη δουλειά αυτή μπορείτε να την κάνετε άνετα και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.