Μα τι ραβανί είναι αυτό! Αφράτο, ζουμερό, με το αρωματικό σιρόπι του, σκέτος αφρός! Λάμπρος Βακιάρος γκαραντί! Το παγωτό μόνο του λείπει!
Υλικά
- 6 αυγά
- 320 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. γιαούρτι
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ηλιέλαιο
- 5 γρ. βανίλια εσάνς ή 2 βανιλίνες
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 λίτρο νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 2 φλούδες λεμονιού
Για το ραβανί
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού και δίνουμε μια βράση. Μετράμε 5 – 6 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 2
Για το ραβανί και το σιρόπιασμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φουέ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν περίπου για 4 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και ομογενοποιούμε.
Βήμα 3
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε αρκετή ώρα να το απορροφήσει, ιδανικά 6 ώρες.