Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας δίνει μια ωραία συνταγή για σέσκουλα (που στη Μακεδονία τα λένε και παζιά) που μαγειρεύονται εύκολα με φασόλια μαυρομάτικα που τους ταιριάζουν πολύ.
Υλικά
- [Μερίδες: 6}
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 4-5 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
- 1 καρότο κομμένο, σε κύβους
- 1 μαραθόριζα, κομμένη σε φέτες
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Δίνουμε μία βράση στα μαυρομάτικα, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, φρέσκο και ξερό, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη μαραθόριζα και τα αχνίζουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσουν, για περίπου 10΄.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν κι αυτά. Κατόπιν προσθέτουμε κρύο νερό ίσα που να σκεπάζει τα φασόλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν για 20΄-25΄.
Βήμα 4
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και μαγειρεύουμε για 15΄-20΄ ακόμη, μέχρι να μαγειρευτεί και να μελώσει το φαγητό μας.
Βήμα 5
Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M