Αν σας αρέσουν οι κυπριακές σεφταλιές, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή που τις ψήνει στον φούρνο και τις σερβίρει μαζί με ψητά κρεμμύδια και το ιδιαίτερο άρωμα του κύμινου.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά χοιρινό
- 1 αυγό
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σχεδόν λιωμένο
- 20 γρ. αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- ½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
- 100 γρ. σταρένιο ψωμί για τοστ Χρυσός Μύλος
- 20 ml κρύο νερό
- ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 μπόλιες αρνίσιες ή χοιρινές
- 8 κρεμμύδια μικρά κόκκινα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4-6
Για τις σεφταλιές
Για τα ψητά κρεμμύδια
Διαδικασία
Βήμα 1
Σεφταλιές: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα τρίβουμε σε ένα μπλέντερ το ψωμί και το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το κρύο νερό και λίγο ξίδι. Ανακατεύουμε το μείγμα για 2΄-3΄. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1,5 ώρα.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, βάζουμε τις μπόλιες σε κρύο νερό με ξίδι για 1,5 ώρα. Σουρώνουμε τις μπόλιες και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12x12 εκ. Πλάθουμε μακρόστενα δάχτυλα με τον κιμά και τα τυλίγουμε με τις μπόλιες.
Βήμα 3
Κρεμμύδια: Σε μία λαδόκολλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους, τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε πολύ κοντά στη φωτιά (σε κάρβουνα) για 1 ώρα (ή σε προθερμασμένο φούρνο για τον ίδιο χρόνο). Έπειτα ανοίγουμε και τα κόβουμε στη μέση προσθέτοντας κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με το κρέας.
Βήμα 4
Ψήνουμε τις σεφταλιές σε προθερμασμένο φούρνο στη ρύθμιση αέρα - αντιστάσεις στους 170οC για 45΄ και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε αρχικά με το κλείσιμο της μπόλιας προς τα κάτω. Κατόπιν τις περνάμε από καυτό σχαροτήγανο για 1΄-2΄ να πάρουν χρώμα.
Βήμα 5
Σερβίρουμε αμέσως με τα κρεμμύδια.