sardelokeftedes_ANOIGMA2

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 αυγό
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. του καφέ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • ½ λεμόνι, το ξύσμα
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1/3 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

Ιδιαίτεροι και καλοκαιρινοί ψαροκεφτέδες. Ένας μεζές για να δοκιμάσουμε τη σαρδέλα σε μια διαφορετική, πρωτότυπη εκδοχή.

Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες. Χοντροκόβουμε τα φιλέτα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Το μείγμα θα πρέπει να βγει μαλακό, αλλά όχι πολύ χυλωμένο. Εάν είναι πολύ υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά.

Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο. Μόλις κάψει, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και ραντίζουμε με ξίδι μόνο πριν το από σερβίρισμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες. Χοντροκόβουμε τα φιλέτα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Το μείγμα θα πρέπει να βγει μαλακό, αλλά όχι πολύ χυλωμένο. Εάν είναι πολύ υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά.

Βήμα 2

Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο. Μόλις κάψει, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και ραντίζουμε με ξίδι μόνο πριν το από σερβίρισμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography