sardeles_anxistes_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Βάζουμε τις σαρδέλες στο τηγάνι με ελαιόλαδο και μυρωδικά και έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι.

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και τοποθετούμε πάνω τους με τη σειρά και όμορφα τις σαρδέλες. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το σκεύος στη φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι.

Ταυτόχρονα χτυπάμε τη μουστάρδα με τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και περιχύνουμε τις σαρδέλες κουνώντας το τηγάνι για να πάει παντού. Κλείνουμε το τηγάνι ξανά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 4′. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με μικρά φρυγανισμένα σκορδόψωμα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και τοποθετούμε πάνω τους με τη σειρά και όμορφα τις σαρδέλες. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το σκεύος στη φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι.

Βήμα 2

Ταυτόχρονα χτυπάμε τη μουστάρδα με τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και περιχύνουμε τις σαρδέλες κουνώντας το τηγάνι για να πάει παντού. Κλείνουμε το τηγάνι ξανά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 4′. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με μικρά φρυγανισμένα σκορδόψωμα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIOM